De Echtscheiding

Jouw papa en mama zijn gescheiden, kort of lang geleden. Zou jij over de scheiding willen praten en je ervaringen willen delen. Dat kan samen met mij. Bij mij hoef je niet te kiezen en kun je in vertrouwen jouw verhaal kwijt. Alles wat jij vertelt wordt niet doorverteld tenzij ik denk dat het nodig is maar dan vraag ik wel jouw toestemming daarvoor. Samen gaan we op zoek naar mogelijke antwoorden op jouw vragen. Jij bent degene die de route bepaalt. Ik loop een stukje met je mee op jouw weg. Ik zal proberen jouw handreikingen te geven en je op weg te helpen.

 

Een echtscheiding betekent het einde van de voor jou zo vertrouwde situatie. Soms is het een opluchting, maar soms ook niet. Het leven van jou verandert. Er zal nooit meer een plek zijn waar allebei je ouders er zo voor jou zijn als toen ze nog samen waren en jullie samen in één huis woonden. Dit kan veel verschillende gevoelens oproepen, niet alleen vlak na de scheiding maar vaak ook nog (of weer opnieuw) jaren erna. Maar je bent niet alleen, jaarlijks zijn er meer dan 30.000 kinderen die te maken hebben met ouders die gaan scheiden. Het is daarom belangrijk dat je leert om te gaan dat papa en mama niet meer samen zijn.Wat kinderen en ouders vertellen


Wat kinderen vertellen als ze 'KIES' in een groep hebben gevolgd

 

"Het voelt als een opluchting dat je gewoon over de scheiding kunt praten" (meisje, 12 jaar)

 

"Je kunt over de scheiding praten, je kunt vertellen wat je dwars zit over de scheiding en dan kun je het van je af laten glijden" (jongen 11 jaar)

 

"Je kunt goed over gescheiden ouders praten en je merkt dat het dan beter met je gaat. Het is fijn dat alles wat je vertelt geheim gehouden wordt, zodat je alles kunt vertellen" (meisje 9 jaar).

 

 


Wat kinderen vertellen tijdens de 'KIES voor Mij'

 

Een 7 jarig meisje dat 'KIES voor Mij' volgt, vraagt op een bepaald moment hoe vaak ze nog naar mij toe mag komen. Als ik zeg: “Nog 2 keer.” geeft ze als reactie: ”Jammer, ik vind het fijn bij jou te komen."

 

Het mooiste cadeau wat een 8 jarig meisje heeft gekregen voor haar verjaardag:

“dat papa en mama samen mijn kinderfeestje gingen vieren!”


Ouders

 

"Door deelname aan KIES gaan mijn kinderen thuis meer vragen stellen, en kunnen ze ook beter hun verhaal verwoorden"

 

"Het is fijn dat KIES een plek is waar je kind niet loyaal hoeft te zijn en anoniem zijn verhaal kan doen."