Kies

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. De gevoelens en gevolgen voor kinderen zijn heel verschillend maar een scheiding is en blijft een ingrijpende verandering. Soms zijn er zaken die kinderen lastig vinden om met hun ouders te bespreken. Ze zijn loyaal naar beide ouders. Bij mij hebben de kinderen niet te maken met loyaliteit

 

Ik mag kinderen helpen, coachen om die grote kluwen van gevoelens en emoties uit de knoop te halen. Welke gevoelens zijn er en wanneer voel ik die. Samen met het kind, stap voor stap en in eigen tempo de gevoelens onder woorden leren brengen en ontdekken wanneer deze gevoelens er zijn. De kinderen mogen, moeten niets. Alles wat ze mij vertellen doen ze in vertrouwen. Ouders krijgen geen inhoudelijke informatie wat er tijdens een KIES door kinderen gedeeld wordt. Wanneer ik problemen signaleer, zorgen heb omtrent het kind dan heb ik een meld/zorgplicht.

'KIES' staat voor 'Kinderen in Echtscheiding Situaties'. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders helemaal niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders. Daarom staat 'KIES' ook voor kiezen voor jezelf!

 

Bij 'KIES' krijgen ze handreikingen om om te gaan met alles wat ze moeilijk vinden aan de scheiding. Onderzoek heeft aangetoond dat 'KIES' helpt bij het verwerken van de scheiding en het contact met ouders verbetert.

Als ouders beiden gezag hebben moeten ze allebei toestemming geven voor deelname aan 'KIES voor Mij' en voor deelname aan 'KIES'.

Het mooiste cadeau dat een 8-jarig meisje heeft gekregen voor haar verjaardag: “Dat papa en mama samen mijn kinderfeestje gingen vieren!”

 KIES voor Mij

'KIES voor Mij' is individuele begeleiding op maat. Soms zijn er kinderen die wat meer hulp nodig hebben. Bij mij hoeven ze niet loyaal te zijn aan hun ouders en is het een anonieme plek waar ze hun vragen, zorgen, en wensen kwijt kunnen. Deze vorm van begeleiden kenmerkt zich door meer vraaggericht op de behoefte van vooral het kind en de ouder in te kunnen spelen. Ik heb als KIES coach de volledige aandacht voor de persoonlijke behoefte van het kind. Kinderen hebben de mogelijkheid om met een onafhankelijk persoon te ontdekken wat hun werkelijke vragen zijn. Wat heeft het kind nodig om weer verder te kunnen. Ik loop als het ware een stukje met het kind mee.

 

Als ik van mening ben dat ze zelf verder kunnen laat ik hun hand los zodat ze zelfstandig weer verder kunnen. Naast de begeleidingsmomenten van het kind vindt er een intake- en evaluatiegesprek plaats met ouders.


Poptalk

Bij 'Kies voor Mij' maak ik gebruik van Poptalk. Poptalk is een ondersteunende methode in de communicatie met kinderen, door het gesprek in beeld te brengen met Playmobile poppetjes is het minder bedreigend voor het kind om over zichzelf te praten. Het kind kiest een poppetje dat hij of zij voorstelt en wordt in de situatie gebruikt waarover ik met het kind in gesprek.

"Bij KIES word je geholpen om over de scheiding te praten, het is fijn dat je er met andere kinderen over kan praten."


Over de spel- en praatgroep 'KIES'

Deelnemen aan de spel- en praatgroep 'KIES' doe je met lotgenoten.

In de Kiesgroep praten kinderen met elkaar over hun ervaringen en hun gevoelens met betrekking tot de scheiding van hun ouders. Ze kunnen hun eigen verhaal vertellen, ze luisteren naar elkaar en ze geven elkaar tips. Kortom: de kinderen delen hun ervaringen. KIES kan tot steun zijn en veroordeelt niet in de Kiesgroep hoeven ze geen rekening te houden met de loyaliteitsgevoelens die ze hebben ten opzichte van hun ouders, maar kunnen in de groep alles vertellen wat ze dwars zit. De andere kinderen begrijpen deze verhalen omdat ze in dezelfde situatie zitten (of hebben gezeten), dat is afhankelijk van de fase van het verwerkingsproces waarin de kinderen zitten. Kies kan tot steun zijn en veroordeelt niet.

 

"Je kunt goed over gescheiden ouders praten en je merkt dat het dan beter met je gaat. Het is fijn dat alles wat je vertelt geheimgehouden wordt, zodat je alles kunt vertellen"